Archives: Flies

Marabougrisen

As the season for seatrout in southern Sweden is getting closer Westler and Orrbeck is preparing the right flies. A trip to Mölle is scheduled for next weekend.

Here is a video of one of the flies that gets its place in our fly boxes. It is a variation of the famous Pattegrisen but this little pig is on a tight budget. We left out the expensive spey hackle and got all in with the marabou feathers. Some people call it Spargrisen but we call it Marabougrisen. Enjoy.

Harren ville annat

Vi planerade allt. In i minsta detalj. Band alla de rätta flugorna. Markerade ut ställen på kartan. Gjorde reservplaner. Kollade tekniker på Youtube. Allt var perfekt när vi satte oss i bilen. Här skulle fiskas harr. Massor av harr.

Efter en snabb enkel på Bar Italia var stämningen i bilen på topp. Milen avverkades i snabb takt och efter en hamburgare bland sänkta 240:or och Impalas på torget i Torsby fick vi äntligen se den. Klarälven. Mörk och hemlighetsfull, sakta flytandes söderut. Två ögon på vägen och fyra på älven; “kolla där, och där och där!”. Det vakade tamejfan överallt. Det här skulle kunna bli fantastiskt.

Vi svängde in på en grusplan full med lastbilar, hjullastare och bildelar. Vi gick ur bilen och möttes av en gammal bekant, Olle Arnesson, fyrfaldig världsmästare i rallycross. “Skull’ ni ha en riktig fiskebil? Han står hä’ bak.” Med krycka ledde han oss till en genomrostig Mercedes Geländewagen som han köpt från Afrika nån gång för länge sedan. Den startade på första försöket och vi rullade vidare mot stugan.

Senare på eftermiddagen drog vi på oss vadarna och gav oss av till den första markeringen på kartan, Sundhultsbron. Ett lättåtkomligt ställe vi hört skulle vara bra. Beckman hade kontakt med några småfiskar men annars var det helt dött. Vi satte vår nya bil på prov och gasade upp till Näcksjön, en större sjö med öring och röding. Men ingen aktivitet där heller. Vi kollade ett par ställen till innan vi återvände till stugan.

På lördagen gick vi upp tidigt och fiskade på alla ställen vi kände till. Beckman fick tre småharrar strax nedanför Klarabro men annars var det helt dött överallt. Vi provade det mesta; klinkhammer, superpuppa, e12, red tag, haröra, flygmyra, geting, harkrank, streaking caddis… Inget funkade. Det enda större vi fick kroka av var Orrbeck. Han lyckades smacka fast en klinkhammer i örat. Med hulling och allt. Närmsta vårdcentral låg i Torsby så vi bestämde oss för att operera ut den själva. Och det gör man väl med en tång?

Den natten sov vi inte lika bra. Orrbeck för sitt onda öra och Westler för skräcken för att kanske inte få någon har på hela helgen. Beckman hade ju redan fått sin första men Westler och Orrbeck var fortfarande harrlösa.

Söndagen tillbringades i Kärrbackstrand. Orrbeck bröt spötoppen och Westler fick upp fyra öringbäbisar och tappade en pytteliten harr. Klockan två avbröt vi och fiaskot var ett faktum. Visst vi hade jättetrevligt, vädret var ganska okej och boendet på Mattestorp var fantastiskt. Men vi åkte dit för att fiska massor av harr. Och det gick verkligen åt skogen.

Time flies

Tiden flyger iväg. Sommaren dundrar på i oförskämd takt. Juni ägnades främst åt sena nätter med havsöringfiske i och omkring Göteborg. Westler hade ett par riktigt fina nätter med flera hugg och många upp. Inga riktiga spöböjare ännu, men dom kommer… Orrbeck har besökt Vänern och satt PB på gädda och abborre. En snabbvisit till favoritviken i Vättern har det också blivit men där lös harren, öringen, laxen och rödingen med sin frånvaro. Vi kämpar på med fler turer under sommaren och i augusti rullar vi förhoppningsvis till Dalarna i jakt på harr. Därifrån blir säkert något matigare filmreportage också.

Flugskägg

Märla signerad Fredrik Hamrå

Flugskägg

– Jag har en present till dig.

De var orden från en lite upprymd Westler när han ringde mig häromdagen. Han hade varit på båtmässan och spanat in lite fiskeprylar. Vid en monter stötte han på Fredrik Hamrå från Jazz & Fly Fishing och Henrik Wallberg från Scandinavian Fly Fishing Guides som satt och band flugor. Med sig från montern hade han en Märla – bunden med avklippta strån från Hamrås skägg – och en fin räkimitation signerad Wallberg. Eftersom Westler känner till min förkärlek för Jazz & Fly Fishing’s filmproduktioner anade han nog att jag skulle bli lite exalterad över just märlan. Det blev jag. När havsöringfisket går som trögast under premiärdagarna i april – då plockar jag fram den. Tack Westler!

Shrimp
Räkimitation signerad Henrik Wallberg.

Back to top
© 2024 Westler & Orrbeck