Monthly Archives: January 2014

Deadliest catch

Det här var sjätte gången på fem månader vi besökte västra Vättern. Lax och röding var målet. Men det här besöket skiljde sig från dom andra. Redan ett par hundra meter från klipporna hörde vi hur det dundrade och mullrade från ett vilt Vättern. 12 sekundmeter från nordost slog oss hårt i ansiktet när vi kom ut ur skogen mot klipporna. Isiga bergshällar, höga branter och starka vindbyar. Vi insåg att det skulle bli svårt att landa lax idag, om vi lyckades få nån på kroken.

Vi insåg också rätt snart att laxen inte ville landas över huvud taget. Olofsson, som gjorde oss sällskap, lyckades drilla en lax under någon minut innan den drog ner i djupet igen. Orrbeck siktade en hoppande feting som missade wobblern med ett par centimeter och Westler hade ett nafs lite senare på dagen. Men några fångster blev det inte denna gången.

Ta med sej hem

Ta med sej hem

Ingen havsöring. Ingen torsk. Men ändå fick Orrbeck med sej hem. Westler fick nöja sig med ett hugg, några tappade drag och den helt fantastiska naturupplevelsen. Kullaberg var målet för dagens tripp.

Vi hade inget att gå på när vi kom dit. Hade bara hört att det fanns torsk ute vid Kullens fyr och att öringen är lovlig från första januari. Vi startade med lite spinnfiske vid Ransviksbadet. Ett mysigt ställe som nog ska besökas igen när caféet har öppnat för säsongen.
Medans Westler experimenterade med GoPro på drag fick Orrbeck årets första fisk på kroken. ”- Ja! Men den är liten”, tjoade han. Vi var nog inställda på att få se en öring och blev lite förvånade när det visade sig vara en sej.

Fine Fishing in Kullaberg from Westler&Orrbeck Fine Fishing on Vimeo.

Tre sejar och otaliga sej-skämt senare bestämde vi oss för att åka vidare mot fyren och de branta klipporna.

”Varning för branterna” stod det på skyltar överallt när vi närmade oss slutet av Kullaberg. Promenadvägar slingrade sig brant nedför berget. Smidiga som två fyrtioåringar hasade vi oss ner till de mörka klipporna längst ner vid strandkanten. Kullens fyr svepte med sin ljuskägla från det imponerande berget bakom oss. ”-På ett sånt här ställe gör det inget om man inte får nån fisk”, sa Westler. Det skulle han aldrig ha sagt.

Vi kommer att återkomma till det här stället, det är helt säkert.

Orrbeck

Jesper Orrbeck

Orrbeck

Frilansfotograf och filmare med sportfiske som hobby. Liksom Rickard, lirar jag boule när andan faller på (det var via boulen vi först bekantade oss med varandra). Mina tidiga fiskeminnen består av en träeka ute i Göteborgs skärgård pilkandes efter torsk. Därefter några sporadiska minnen från Gästriklands insjöar. Abborre har jag för mig vi metade.

Jag har egentligen inte fiskat speciellt mycket. Det var först förra året det drog igång på allvar. Sedan flugfiskespöt blev en del av min utrustning har fisket bitit sig fast. Ordentligt.

För mig är fisket bara en del av totalupplevelsen. Minst lika viktigt tycket jag det är med de storslagna miljöer man ofta får uppleva i samband med fisket. Västra Hönös karga klippor, Vätterns klara vatten, Hallands sandiga åmynningar. Det, i kombination med en fet öring på kroken gör att jag kommer att hålla på många år till.

Westler

Rickard Westler

Westler

Prylgalen kaffenörd som vid sidan av konsultjobbet även är svensk mästare i boule och extraknäcker som 3d-artist. Fiskeintresset kom naturligt under barndomens somrar i Fiskebäckskil. Farfar Folke behövde ofta hjälp att rensa garn och tömma burar. Snart var det egna fisket igång med orange flytväst och ett Abumatic-set från macken med ett 28-grams torskdrag på.

Fisket har alltid funnits där men på senare år har det blivit mer och mer. Otaliga spöset från macken avverkades innan jag för några år sedan började köpa lite finare grejer från El-Ges, Strömvalls och andra lokala handlare. Nuförtiden fiskar jag helst med flugspöt men även haspel och spinnrulle används vid behov.

Att jag började med flugfiske är helt och hållet Jesper fel. Jag tyckte faktiskt att spinnfiske var överlägset på alla sätt. Man kommer längre, prickar bättre, drillar fisk enklare och man är inte så väderkänslig. Allt det där tycker jag fortfarande men det är jäkligt mycket roligare att få fisk på fluga.

Back to top
© 2024 Westler & Orrbeck