Archives: River

Harren ville annat

Vi planerade allt. In i minsta detalj. Band alla de rätta flugorna. Markerade ut ställen på kartan. Gjorde reservplaner. Kollade tekniker på Youtube. Allt var perfekt när vi satte oss i bilen. Här skulle fiskas harr. Massor av harr.

Efter en snabb enkel på Bar Italia var stämningen i bilen på topp. Milen avverkades i snabb takt och efter en hamburgare bland sänkta 240:or och Impalas på torget i Torsby fick vi äntligen se den. Klarälven. Mörk och hemlighetsfull, sakta flytandes söderut. Två ögon på vägen och fyra på älven; “kolla där, och där och där!”. Det vakade tamejfan överallt. Det här skulle kunna bli fantastiskt.

Vi svängde in på en grusplan full med lastbilar, hjullastare och bildelar. Vi gick ur bilen och möttes av en gammal bekant, Olle Arnesson, fyrfaldig världsmästare i rallycross. “Skull’ ni ha en riktig fiskebil? Han står hä’ bak.” Med krycka ledde han oss till en genomrostig Mercedes Geländewagen som han köpt från Afrika nån gång för länge sedan. Den startade på första försöket och vi rullade vidare mot stugan.

Senare på eftermiddagen drog vi på oss vadarna och gav oss av till den första markeringen på kartan, Sundhultsbron. Ett lättåtkomligt ställe vi hört skulle vara bra. Beckman hade kontakt med några småfiskar men annars var det helt dött. Vi satte vår nya bil på prov och gasade upp till Näcksjön, en större sjö med öring och röding. Men ingen aktivitet där heller. Vi kollade ett par ställen till innan vi återvände till stugan.

På lördagen gick vi upp tidigt och fiskade på alla ställen vi kände till. Beckman fick tre småharrar strax nedanför Klarabro men annars var det helt dött överallt. Vi provade det mesta; klinkhammer, superpuppa, e12, red tag, haröra, flygmyra, geting, harkrank, streaking caddis… Inget funkade. Det enda större vi fick kroka av var Orrbeck. Han lyckades smacka fast en klinkhammer i örat. Med hulling och allt. Närmsta vårdcentral låg i Torsby så vi bestämde oss för att operera ut den själva. Och det gör man väl med en tång?

Den natten sov vi inte lika bra. Orrbeck för sitt onda öra och Westler för skräcken för att kanske inte få någon har på hela helgen. Beckman hade ju redan fått sin första men Westler och Orrbeck var fortfarande harrlösa.

Söndagen tillbringades i Kärrbackstrand. Orrbeck bröt spötoppen och Westler fick upp fyra öringbäbisar och tappade en pytteliten harr. Klockan två avbröt vi och fiaskot var ett faktum. Visst vi hade jättetrevligt, vädret var ganska okej och boendet på Mattestorp var fantastiskt. Men vi åkte dit för att fiska massor av harr. Och det gick verkligen åt skogen.

Time flies

Tiden flyger iväg. Sommaren dundrar på i oförskämd takt. Juni ägnades främst åt sena nätter med havsöringfiske i och omkring Göteborg. Westler hade ett par riktigt fina nätter med flera hugg och många upp. Inga riktiga spöböjare ännu, men dom kommer… Orrbeck har besökt Vänern och satt PB på gädda och abborre. En snabbvisit till favoritviken i Vättern har det också blivit men där lös harren, öringen, laxen och rödingen med sin frånvaro. Vi kämpar på med fler turer under sommaren och i augusti rullar vi förhoppningsvis till Dalarna i jakt på harr. Därifrån blir säkert något matigare filmreportage också.

Fel spö i rätt land

Trollstigen

Fel spö i rätt land

I slutet av maj/början av juni åkte Orrbeck till Norge (Molde och Ålesund) i några dagar, ihop med bekanta. Fokus låg inte på fisket denna gången, men ett spinnspö och några skeddrag fick hänga med i packningen. Man har ju hört en del om fisket där… Redan dag två gavs möjlighet till ett par timmars fiske längs klipporna ut mot Atlanten. Det dröjde inte många kast innan spöt böjdes. En sej hade uppskattat mitt silverblå Viking Herring. Sen började huggsexan. Under en period hade både jag och Welander, som var en av deltagarna på resan, hugg på vartannat kast och landade fiskar på vart tredje. Snittet på fångad fisk (mest sej, men också torsk och havsöring) under de timmarna vi fiskade  hamnade nånstans runt 2 på 10 kast. De största sejarna låg på mellan 45–50 cm. Det är vi inte bortskämda med längs den svenska västkusten. En av dagarna åkte vi på en utflykt längs med delar av Trollstigen, och det var först då man förstod sitt fatala misstag att inte plocka med sig flugfiskeutrustningen. Kristallklara älvar och fjordar i varierande azurblå och smaragdgröna färger. Allt såg väldigt vadarvänligt ut och priserna för att fiska en heldag var inte avskräckande. Nästa resa till Norge kommer samma misstag inte att upprepas. Då gäller rätt spö i rätt land.

Nu ser vi fram emot ett par månader av sent kvällsfiske med feta öringar längs den svenska kusten och hoppas på att 45:orna växt till sig ytterligare under maj/juni.

Back to top
© 2024 Westler & Orrbeck